Gemiddelde huizenprijs zoekt NHG-grens op

De gemiddelde huizenprijs voor doorstromers dreigt in 2018 boven de nieuwe grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uit te komen. Oorzaak hiervan ligt met name in de sterk stijgende huizenprijzen grote en daardoor ook steeds meer middelgrote steden.

Het landelijk gemiddelde hypotheekbedrag voor doorstromers ligt al boven de nieuwe vastgestelde NHG-grens van 265.000 euro, zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. “Deze grens is weliswaar een verhoging ten opzichte van 2017, maar lijkt nog altijd onvoldoende om de aankoop van een woning in de Randstad mee te financieren. Hierdoor komen vooral doorstromers niet meer in aanmerking voor een hypotheek met NHG en kunnen steeds minder huizenkopers profiteren van de garantie die deze regeling biedt. Mede hierdoor worden er minder hypotheken met een NHG gesloten ten opzichte van een jaar geleden (-7,5%).”

Waterbedeffect
Door de stijgende huizenprijzen en strengere leennormen lijkt de woningmarkt volgens De Jong steeds meer het domein van de doorstromer te zijn. “Toch blijken nu ook doorstromers last te hebben van de sterk stijgende huizenprijzen en het onvoldoende gevarieerde aanbod van woningen. Ook zij lijken in de knel te komen en moeten uitwijken naar omliggende regio’s waardoor een waterbedeffect ontstaat. Met de overwaarde van hun woning drijven ze namelijk op hun beurt de prijzen in omliggende plaatsen op.”

Forse stijgingen
Bij starters is het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag 205.089 euro: een stijging van 6,% in vergelijking met een jaar geleden. Bij doorstromers is sprake van een stijging van 6,3%: het gemiddeld hypotheekbedrag is nu 277.016 euro. Met name in de grote steden is de stijging ten opzichte van een jaar geleden groot. De sterkste groei is zichtbaar in Utrecht (+16,6%), op de voet gevolgd door Den Haag met een stijging van 14,9%. “Als het gemiddeld hypotheekbedrag in de grote steden wordt uitgesplitst tussen starters en doorstromers is in Den Haag de grootste stijging bij starters zichtbaar (+21,3%) en in Utrecht bij doorstromers (+21,4%)”.

Bron: InFinance